Colitis Ulcerosa

 

Det danske navn for colitis ulcerosa er blødende tyktarmsbetændelse.

 

Tyktarmens[1] inderside, som er slimhinden[2], bliver betændt[3] og får sårdannelse med blødning. Betændelse i tarmslimhinden kan desuden give kraftige smerter, afføringstrang, mange daglige diaréer og pus i afføringen sammen med blod.

 

Fordøjelskanalen går fra munden til endetarmsåbningen.

Fordøjelsen begynder med mundhulens spytenzymer. I mavesækken begynder den kemiske fordøjelse og findeling af de fastefødeelementer som fortsætter til den øverste del af tyndtarmen. I tyndtarmen foregår størstedelen af fordøjelsesprocesserne og absorptionen. Hovednæringsstofferne: fedtstoffer, kulhydrater og proteiner, skal hver for sig nedbrydes til de grundelementer, hvoraf de er opbygget, for at kunne absorberes. Ved overgangen til tyktarmen er næsten alle næringstofferne i tarmindholdet normalt fordøjet og absorberet, men tilbage af den ikke fordøjelige føde er endnu en del væske og salte, som endeligt absorberes i tyktarmen.

Tarmindholdet bliver herefter fastere og fastere, hvorfor tarmens produktion af slim er vigtig for at lette den videre transport af fæces[4] som udskilles i størrelsesordnen 100 – 200 i døgnet.

 

Kronisk betyder, at sygdommen har et ofte årelangt forløb. Dog er det sådan, at sygdommen i de fleste tilfælde (ca. 80 %) vil være præget af korte perioder med aktivitet og symptomer, og lange perioder, hvor sygdommen er i ro og ikke giver symptomer. Hos enkelte patienter er der kun tale om ét udbrud, hvorefter man ikke mærker mere til sygdommen. Colitis ulcerosa har man dog i princippet hele livet, idet sygdommen typisk veksler mellem gode perioder uden symptomer og dårlige perioder med sygdomsudbrud.

 

Colitis ulcerosa kan være lokaliseret til endetarmen[5] eller brede sig et stykke op i venstre side. I svære tilfælde kan den medinddrage hele tyktarmen.

Ved sygdomsudbrud påvirkes også andre slimhinder i kroppen, hvorfor det helt almindeligt, at patienter med colitis ulcerosa, får problemer med øjnene. Det er ikke ualmindeligt at opleve allergi eller allergisk øjenbetændelse, smerter og træthed i øjnene. Øjendråber som virker mod allergisk øjenbetændelse er med til at dæmpe inflammation i tarmen.

 

 

Tryk her for at vende tilbage til hovedmenuen.[1] Colon

[2] Mucosa

[3] Inflammation

[4] Afføring

[5] Rectum